Αρχική Lifestyle Be beautiful , be ethical #1: Από πότε μας νοιάζει η ηθική;

Be beautiful , be ethical #1: Από πότε μας νοιάζει η ηθική;

194
0

 Αλήθεια πότε ξεκίνησε όλο αυτό το κίνημα της ηθικής στον χώρο της ομορφιάς ; Γιατί πρέπει να μας νοιάζει πώς και πού κατασκευάζεται ότι αγοράζουμε ; Γιατί πρέπει να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι καταναλωτές ; Ποίο είναι το όφελος ;

  Λοιπόν , αυτές τις απορίες τις είχα και εγώ η ίδια μέχρι πριν μερικούς μήνες. Ξαφνικά εμφανίζονταν άγνωστοι όροι από παντού(fast fashion, βιωσιμότητα,sweatshops κ.λ.π.) στα social media και ένιωθα λίγο χαμένη πρέπει να ομολογήσω. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή τη σειρά άρθρων . Πρώτον, επειδή αυτές οι σκέψεις και οι ιδέες στριφογυρίζουν ασταμάτητα στο μυαλό μου τους τελευταίους μήνες και δεύτερον,ίσως να επαγρυπνήσω όσους/ες περισσότερους/ες γίνεται.

  Όμως , ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή απαντώντας σε μερικά βασικά ερωτήματα.

Τι ορίζεται ως βιομηχανία της μόδας ;

  Ως βιομηχανίας μόδας ,ίσως και της ομορφιάς , ορίζεται η παροχή υπηρεσιών και αγαθών που αφορούν τον καλλωπισμό , τη φροντίδα και την ένδυση των πολιτών . Άρα στη βιομηχανία αυτή ανήκουν τα μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης (τοπικά ,αλυσίδες και πολυκαταστήματα) , ινστιτούτα αισθητικής(καλλωπισμού, ονυχοπλαστικής και οποιασδήποτε κοσμετολογικής παρέμβασης) και μάρκες/εταιρείες ομορφιάς(skincare,makeup) . Επίσης, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τις επεμβάσεις/υπηρεσίες από οδοντιάτρους ,δερματολόγους ,οφθαλμιάτρους  και πλαστικούς χειρούργους . Ουφ! Και η λίστα συνεχίζεται , αλλά νομίζω καταλαβαίνετε ότι η ομορφιά είναι παντού γύρω μας. Όμως , γιατί πρέπει όλα να γίνονται με ηθικούς τρόπους;

Τί είναι η ηθική στο beauty industry ;

  Ηθικά κατασκευασμένο ή ethically made θεωρείται οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία που παρέχεται νόμιμα από  εργαζόμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες , οι οποίοι δεν καταπατούν τα ανθρώπινα/εργασιακά δικαιώματα των ατόμων που παρέχουν την υπηρεσία ή το αγαθό , και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Γιατί πρέπει να μας νοιάζει η ηθική στη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς ;

  Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για να ψωνίζουμε ηθικά .Πρώτο λόγο αποτελούν οι άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία αυτή . Σύμφωνα με έρευνες, ντοκιμαντέρ και μερικά εκατοντάδες βίντεο πού έχω δει στο Youtube υπάρχουν εκατομμύρια,δυστυχώς, άτομα , τα οποία αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Αυτό δε συναντάται μόνο στη “γρήγορη μόδα” και γενικά στη μαζική παραγωγή , αλλά πολλές φορές και σε μεγάλες και luxury εταιρείες , ακόμα και στην Ευρώπη. Κάθε μέρα μία γυναίκα ή ένας άνδρας,ή και ένα παιδί, μπορεί να δουλεύει 14-16 ώρες χωρίς διαλείμματα σε τρισάθλιες συνθήκες και υποδομές χωρίς φαγητό. Οι μισθοί σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμα και κάτω του ενός δολαρίου την ημέρα.

  Δεύτερον, η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί για ακόμα μία φορά ένα σημαντικό κριτήριο. Δεν είναι πρώτη φορά που το ακούμε αυτό . Λόγω της μαζικής παραγωγής δημιουργείται πλεόνασμα προϊόντων , τα οποία συνήθως καταλήγουν σε χωματερές . Τα χρώματα, επίσης, που χρησιμοποιούνται είναι τοξικά ,μολύνοντας έτσι την χλωρίδα της  περιοχής.

  Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα…

  Ελπίζω να προβληματιστείτε και να πάρετε αυτή τη σειρά άρθρων ως μία ευκαιρία ως ένα έναυσμα για παραπάνω έρευνα και σκέψη για τις μελλοντικές σας αγορές.Περισσότερα στο επόμενο άρθρο. Μέχρι τότε ψωνίστε ηθικά.