Αρχική Sports Μετατίθενται για το 2021 οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο – Η επίσημη...

Μετατίθενται για το 2021 οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο – Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΟΕ

139
0

Ύστερα από συνομιλία που είχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας,  Σίνζο Άμπε,  και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπάχ, αποφάσισαν την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων για το 2021.

Να τονίσουμε ότι ο Καναδάς και η Αυστραλία είχαν πριν λίγες ημέρες ανακοινώσει επίσημα τη μη συμμετοχή τους στους αγώνες ενώ, παράλληλα, πολλές Ολυμπιακές ομάδες πίεζαν την ΔΟΕ να μην διεξάγει τους Ολυμπιακούς αγώνες αυτό το καλοκαίρι.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που  αλλάζει η ημερομηνία τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ματαιωθεί τρεις Ολυμπιάδες του 1916, του 1940 και του 1944 εξαιτίας του Ά και του ΄Β παγκοσμίου πολέμου αλλά ποτέ δεν είχε μετατεθεί η διεξαγωγή τους.

Η εξέλιξη αυτή ήταν σχετικά αναμενόμενη καθώς η δραματική πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη αλλά φυσικά και στην Ιαπωνία – χώρα τέλεσης των αγώνων- δεν άφηνε πολλές επιλογές στην ΔΟΕ και  την Ιαπωνική κυβέρνηση.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει πως συμφωνήθηκε η διοργάνωση να μη γίνει αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, αλλά και πως θα διατηρήσει την επωνυμία «Ολυμπιακοί Αγώνες 2020»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

«Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Άμπε Σίνζο, είχαν τηλεδιάσκεψη σήμερα για να συζητήσουν για τις συνεχείς εναλλαγές στο περιβάλλον του κορωνοϊού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μόρι Γιοσίκο, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Χασιμότο Σέικο, ο κυβερνήτης του Τόκιο, Κόικε Γιουρίκο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ Τζον Κοάτες, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ Ντε Κέπερ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

Ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού και το πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες ζωές, όπως και την επίδραση που έχει στην προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες.

Σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, οι δύο άνδρες εξήραν το έργο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 και επισήμαναν την πρόοδο που υπάρχει στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όμως η δίχως προηγούμενο και απρόβλεπτη διάδοση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται. Χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς.

Με τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να αναβληθούν σε μια ημερομηνία μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, όλων όσων συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα μπορούσαν να είναι φάρος ελπίδας για τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και η ολυμπιακή φλόγα να αποτελέσει το φως στο τέλος του τούνελ όπου βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία. Επίσης συμφωνήθηκε πως οι Αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020».