Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω κορονοϊού.

  300
  0

  Αυτές τις μέρες βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά βίντεο με αστεία στιγμιότυπα από διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις,καθώς όλα πλέον γίνονται από το σπίτι και οι δουλειές των περισσοτέρων έχουν μεταφερθεί στο γραφείο του σπιτιού τους. Πέραν όμως από αυτές τις αστείες στιγμές που όλοι μας θέλουμε να δούμε στο διαδίκτυο για να γελάσουμε,υπάρχουν και αυτές οι στιγμές σε ζωές πολλών συνανθρώπων μας που θέλουμε να αποφύγουμε. Και φυσικά μιλάμε για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας όπου αυτές τις μέρες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

  Σε ολόκληρο τον κόσμο,καθώς όλες οι πόλεις έχουν μπει σε μία νέα κατάσταση καραντίνας,για την μη περαιτέρω εξάπλωση του ιού,παρατηρείται αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

  Οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν καθημερινά υπό τέτοιες συνθήκες,πλέον δεν έχουν καν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τους δράστες τους λόγω της νέας καραντίνας που μας έχει επιβληθεί.

  Η Claire Barnett, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού UN Women UK, δήλωσε ότι υπάρχουν ευκρινή στοιχεία παγκοσμίως, που αποδεικνύουν πως σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αστάθειας, η βία αυτής της μορφής αυξάνεται. «Όταν δημιουργείται ένα πρόσθετο άγχος στις κοινωνίες – από ασθένειες, περιβαλλοντικά προβλήματα, κτλ- τα ποσοστά της βίας σημειώνουν αύξηση».

  Στην περιοχή του Χουπέι, από όπου άρχισε και η εξάπλωση του κορονοϊού οι καταγγελίες στην αστυνομία για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας,τριπλασιάστηκαν κατά την καραντίνα του Φεβρουαρίου, από 47 πέρσι σε 162 φέτος,είπαν ακτιβιστές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

  Στην Κύπρο,τα τηλέφωνα στις γραμμές βοήθειας αυξήθηκαν κατά 30% μετά τις 9 Μαρτίου,όπου και το νησί είχε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.

  «Είναι μία δραματική αύξηση και μόνο ανεβαίνει», δήλωσε η Αννίτα Βράχα, του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) με έδρα την Λευκωσία.
  «Είναι 24ωρη γραμμή και δεχόμαστε κλήσεις όλη την ώρα».
  Παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 50%.

  Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι αυτά τα νούμερα προκύπτουν από άτομα που είχαν την ευκαιρία να καταγγείλουν τα όσα τους συμβαίνουν,υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις όπου τα θύματα δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία,πράγμα που σημαίνει ότι οι αριθμοί στην πραγματική ζωή είναι πολύ πιο υψηλοί.

  Στην Ισπανία.όπου οι κανόνες της καραντίνας είναι πολύ αυστηροί και οι μετακινήσεις δεν επιτρέπονται,η κυβέρνηση δήλωσε στις γυναίκες ότι δεν θα πληρώσουν κάποιο πρόστιμο, εάν βγουν από το σπίτι τους για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.Όμως στις 19 Μαρτίου, πέντε ημέρες μετά την επιβολή καραντίνας, μία γυναίκα δολοφονήθηκε μπροστά στα παιδιά της, από τον σύζυγό της στη Βαλένθια.

  Ο αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες και τα παιδιά ήταν κάτι το προβλέψιμο για την περίοδο της καραντίνας,καθώς σε περιόδους κρίσης και ανασφάλειας τα κρούσματα βίας πάντα αυξάνονται.

  Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει ήδη στηθεί μία γραμμή επικοινωνίας/υποστήριξης το 15900. Επιπλέον παρέχεται και ηλεκτρονική επικοινωνία στο e-mail: [email protected]

  Μιλώντας σε ιστοσελίδα, η γενική γραμματέας Ισότητας Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι τα κρούσματα σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας κατά των γυναικών αυξάνονται κατακόρυφα. Οι σύμβουλοι μας παρέχουν ψυχοκοινωνικές συμβουλές και άλλες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, γι΄ αυτό όσες γυναίκες υφίστανται βία στη δουλειά τους ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον πρέπει να μας καλέσουν, να ενθαρρυνθούν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.»
  «Καμιά γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνη της, πόσο μάλλον τώρα τις μέρες του κορονοϊού. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε», προσέθεσε η κ. Συρεγγέλα.

  Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές περισσότερο από ποτέ πρέπει να προσέχουμε τους γύρω μας. Όχι μόνον βέβαια τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους,αλλά και όλες αυτές τις γυναίκες που ζουν μέσα στην αγωνία καθημερινά γιατί το μέλλον τους είναι αβέβαιο, και όχι λόγω κορονοϊού.