Αρχική B.B.B.E. Be beautiful , be ethical #2 : Ποία προϊόντα περνούν το test...

Be beautiful , be ethical #2 : Ποία προϊόντα περνούν το test της “ηθικής” ;

118
0

  Μέρος δεύτερο,λοιπόν, και σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναλύσουμε ένα κομμάτι πολύ σημαντικό ,όσον αναφορά την επιλογή ενός ηθικού προϊόντος. Αφού , έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε ,ίσως, μία πιο ηθική λογική όπως εξήγησα στο προηγούμενο άρθρο πρέπει να ξεδιαλύνουμε στο μυαλό μας και ποίες ιδιότητες καθιστούν ένα προϊόν ηθικό.

  Μπορείτε φυσικά πριν πάρετε παραμάζωμα όλα τα site και περάσετε ένα ωραίο εξάωρο στον υπολογιστή να ψάξετε πρώτα , με ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα, τις έγκυρες ηθικές εταιρείες και με οδηγό αυτές να συνεχίσετε την έρευνα σας.

  1. Ιστοσελίδα εταιρείας / online πληροφορίες

  Πρώτο και βασικό βήμα θα ορίσω να μπούμε στο site μιάς εταιρείας , που θα μας ενδιέφερε ή κάποιας από την οποία ήδη προμηθευόμαστε και να αναλύσουμε τις πληροφορίες που μας δίνει η ίδια η εταιρεία. Συνήθως , τα δεδομένα σχετικά με την διαδικασία παρασκευής και τις αξίες της εταιρείας βρίσκονται στην ενότητα “About us /Σχετικά με εμάς” . Τις περισσότερες φορές η ενότητα αυτή βρίσκεται στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας , αλλά πολλές φορές και στο κάτω.Αυτό,συνήθως, είναι και μία πρώτη ένδειξη για την ηθική μιάς εταιρείας. Οι περισσότερες cruelty free/vegan/οικολογικές εταιρείες έχουν σε αρκετά κεντρικό σημείο την ενότητα αυτή , η οποία περιέχει , πολλές φορές και υποενότητες.

  2. Χώρα παρασκευής

  Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και η χώρα παραγωγής.Τα περισσότερα ηθικά προϊόντα παρασκευάζονται στην Ευρώπη,ιδίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,στις οποίες έχουν ψηφιστεί νόμοι που απαγορεύουν τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα.Ενώ ,σε πολλές χώρες της Ασίας ,κυρίως στην Κίνα, αυτές οι πρακτικές θεωρούνται ακόμα νόμιμες.Επίσης, στην Ε.Ε. υπάρχουν θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα για τα άτομα που απασχολούνται στις εν λόγω επιχειρήσεις, ενώ για παράδειγμα η Κίνα έχει δεχτεί πολλές φορές πυρά από ειδικούς επί του θέματος και celebrities για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

  3. Υλικά /σύσταση προϊόντων

  Μία ακόμα παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψιν αποτελούν τα υλικά ,τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του ρουχισμού,της υπόδησης ή των καλλυντικών ,αλλά και το αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον.Για παράδειγμα συγκεκριμένα συστατικά σε ενυδατικές κρέμες, τονωτικές λοσιόν ή ορούς προσώπου παράγονται από υλικά , η διαδικασία παρασκευής των οποίων μολύνει τους ωκεανούς ,αλλά και τη θαλάσσια ζωή. Για την παραγωγή πολλών υφασμάτων ,επίσης , απαιτείται η αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων ή προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση.

  4. Αγαθοεργίες / Κοινωνική παροχή βοήθειας 

  Ένας παράγοντας που πιστεύω ότι είναι σημαντικός είναι η κοινωνική υπευθυνότητα που δείχνει μία εταιρεία. Δεν αποτελεί ο μοναδικός τρόπος για να δούμε αν μία εταιρεία είναι όντως, πρακτικά , ηθική ,αλλά σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πολλές εταιρείες ,συνήθως σε δεινές περιόδους χαρίζουν όλα τα έσοδα ή μέρος τους από συγκεκριμένες συλλογές προϊόντων σε χώρες ή ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, αρκετές είναι οι εταιρείες , που στηρίζουν ή γίνονται χορηγοί σε κοινωφελείς /εθελοντικές οργανώσεις.

  Τέλος, θα ήθελα να προτείνω ,κυρίως για τα καλλυντικά, ότι όσο σωστό και αν είναι το όραμα μίας εταιρείας και οι ιδέες που προωθεί ,κυρίως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι/ες εμείς με το αποτέλεσμα των προϊόντων. Οπότε πριν από μία αγορά κάποιου καλλωπιστικού είδους θα πρότεινα να δείτε κριτικές και αξιολογήσεις για το προϊόν.

  Αυτά πιστεύω είναι τα κυριότερα κριτήρια για να μπορούμε να διακρίνουμε πιο εύκολα τις διαφορές ανάμεσα στα ηθικά και στα υπόλοιπα προϊόντα. Ελπίζω να σας βοήθησα. Μέχρι το επόμενο άρθρο ψωνίστε ηθικά!