Αρχική Lifestyle Be beautiful , be ethical #5 : Ποια ρούχα αξίζουν πραγματικά ;

Be beautiful , be ethical #5 : Ποια ρούχα αξίζουν πραγματικά ;

114
0

     Ποια είναι η αξία των ρούχων,λοιπόν; Πώς φτιάχτηκαν και κάτω από ποίες συνθήκες; Τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν και πώς η διαδικασία παραγωγής τους επηρέασε τον περιβάλλον; Αυτά τα ερωτήματα γυρνάνε ,πλέον, στο μυαλό μου κάθε φορά πριν την αγορά ενός οποιουδήποτε ρούχου , παπουτσιού ή αξεσουάρ. Η χρηματική αξία αποτελεί , πια δεύτερη σκέψη μου και δεν το εκφράζω αυτό με καμία υπεροψία. Σήμερα θα μιλήσουμε για μόδα και τις ηθικές αξίες που θα πρέπει να πρεσβεύει ακόμα και το παραμικρό κομμάτι ύφασμα στην ντουλάπα μας.

     Όλοι και όλες έχουμε την “ανάγκη” να αγοράσουμε κάτι καινούριο και να νιώσουμε αυτό το συναίσθημα της “ανανέωσης”. Αλλά με τι κόστος ;

     Πώς θα είναι η επόμενη αγορά μας πιο “ηθική”;

1. Αρχικά, κάντε ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σας.

     Όσο κουραστικό και αν είναι, η εκκαθάριση της ντουλάπας είναι απαραίτητη κάθε τρεις με τέσσερις μήνες και θα τη χαρακτήριζα μέχρι και θεραπευτική. Διαχωρίζοντας τα ρούχα μας έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι χρειαζόμαστε και τι όχι. Οι εποχές και οι τάσεις αλλάζουν το ίδιο και το στυλ μας. Καλό είναι να έχουμε ορισμένα βασικά και κλασικά κομμάτια , αλλά τα αξεσουάρ κάποιες φορές απλά μας πιάνουν χώρο. Ειδικά άμα είναι εκείνη η ζώνη που έχεις να τη βάλεις εδώ και πέντε χρόνια, αλλά είναι “κούλ” ή εκείνο το παντελόνι γιατί “μπορεί κάποτε να πάρεις κιλά”. Μια οργανωμένη ντουλάπα τις περισσότερες φορές ισοδυναμεί και με μία οργανωμένη ζωή. Μπορούμε να δώσουμε μία νέα πνοή στα ρούχα μας  και να εκτιμήσουμε την αξία τους  ,σαν να είναι καινούρια.

2. Ή και μπαζάρ με τους φίλους μας/συγγενείς μας

     Ένας ακόμη τρόπος να εμπλουτίσουμε έξυπνα τη γκαρνταρόμπα μας αποτελεί η ανταλλαγή ρούχων-και όχι μόνο-με τους συγγενείς μας ή με τους φίλους μας. Είτε ένα παλιό παλτό ,είτε μια παλιά τσάντα στο πίσω μέρος της ντουλάπας ενός δικού μας ανθρώπου μπορεί να γίνει το καινούριο μας αγαπημένο απόκτημα.Το ίδιο ισχύει και για τα πράγματα που θέλουμε ,ίσως , να ξεφορτωθούμε και εμείς οι ίδιοι.

3. Αν δε σας ικανοποιήσει αυτή η ανταλλαγή ρούχων υπάρχουν πάντα και τα thrift(second hand) μαγαζιά , αλλά και τα vintage.

     Αχ τα πολυαγαπημένα μου thrift shops! Στην Ελλάδα όσο πάνε και αυξάνονται και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Είτε thrift, είτε vintage, είτε kilo shops ο καθένας και η καθεμία από εμάς μπορούμε να βρούμε σε πάρα πολύ προσιτές τιμές καταπληκτικά κομμάτια για τη συλλογή μας. Στα μαγαζιά αυτά υπάρχουν και μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ , αλλά και κομμάτια που περίσσεψαν από πολλές εταιρείες (και κάποιες φορές είναι και επώνυμες). Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ήδη ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός thrift shops και σταδιακά ελπίζω να αυξηθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

     Στην Αθήνα έχουν ξεχωρίσει τα Like Yesterday’s, Γουαδελούπη, Kilo-shop, Yesterday’s Bread, Remixshop, Bohbo, Treasure House, Priceless και V for Vintage. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν κάνει τη διαφορά το Vaudeville.room, το Elephant Gang, το V for Vintage, το ”2”, ο Κοντογούρης καθώς και το Handover.

     Βέβαια, ας μη ξεχνάμε και το δώρο της τεχνολογίας , καθώς μέσω Internet μπορούμε επίσης να βρούμε διαλεχτά vintage κομμάτια . Οι πιο γνωστές εφαρμογές για thrift κομμάτια αποτελούν η Depop , η Poshmark και η vendora.

4.Μάθε να ράβεις

     Όσο ωραίο και αν είναι να αγοράζεις από second hand μαγαζιά , κανείς δεν μας υπόσχεται ότι όλοι θα βρούμε ακριβώς το νούμερο μας. Μία βασικά ικανότητα που πρέπει να αναπτύξουμε ή να τελειοποιήσουμε αποτελεί το ράψιμο. Αν γίνεται και σε ραπτομηχανή ακόμα καλύτερα. Πρώτον γιατί έτσι θα μπορούμε να διορθώνουμε πιθανές ατέλειες στα ήδη υπάρχοντα μας ρούχα, αλλά και θα μπορούμε να μεταποιήσουμε ένα ρούχο ακριβώς στα μέτρα μας.

5. Ας αναφέρουμε και μερικές ηθικές μάρκες ρούχων.

     Μερικά brands ήδη προάγουν μία πιό καθαρή μόδα με οικολογικά ή vegan κομμάτια. Μερικές από αυτές τις μάρκες είναι οι πρωτοπόρες Reformation, Everlane, Patagonia και Veja vegan sportswear. Την πορεία αυτών έχουν ακολουθήσει σταδιακά τα ελληνικά brands VATHOS apparel, Arjuna Knitwear, The Line Project και Eating the Goober. Δύο ακόμα πολύ αγαπημένες παγκοσμίως  αποτελούν η Good Society καθώς και η People Tree.

Για ακόμα μία φορά ,λοιπόν, αυτές ήταν οι ιδέες μου. Ελπίζω τώρα να δείτε με άλλο μάτι την αξία των ρούχων. Μέχρι το άλλο άρθρο ψωνίστε υπεύθυνα!