Η επόμενη μέρα.

  119
  0

  Όλοι μας περιμένουμε την στιγμή όπου αυτή η εξωπραγματική κατάσταση θα λήξει. Την στιγμή όπου θα καταφέρουμε να αφήσουμε όλα αυτά που ζούμε στο παρελθόν και να γίνουν μία μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο,κανένας δεν γνωρίζει εάν θα επιστρέψουμε πίσω στην καθημερινότητα/πραγματικότητα που γνωρίζαμε ή εάν θα δημιουργηθεί κάποια νέα.

  Ήδη ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εργάζεται από το σπίτι αλλά δυστυχώς δεν έχουν όλοι αυτή την δυνατότητα,γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μία μεγάλη αύξηση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Εκτός από την αύξηση της ανεργίας,έχει επίσης παρατηρηθεί και αύξηση της βίας σε πολλές χώρες,καθώς το εργατικό δυναμικό αδυνατεί να συμμορφωθεί στους κανόνες εγκλεισμού,καθώς εκτελεί χειρωνακτικές εργασίες για την εξασφάλιση των αναγκαίων αγαθών,πράγμα που σημαίνει πως για την επιβίωση τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η εντατική εργασία.

  Λόγω των νέων συνθηκών διαβίωσης,μεγάλη φαίνεται να είναι και η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας,εφόσον πλέον τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν τρόπο απόδρασης λόγω των μέτρων εγκλεισμού.

  Μεγάλες φαίνεται να είναι και οι επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο. Στις 20 Φεβρουαρίου του 2020 ξεκίνησε το παγκόσμιο χρηματιστικό κραχ. Ο γενικός δείκτης Dow Jones Industrial Average, ο δείκτης S&P 500 και ο δείκτης NASDAQ-100 σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις από την οικονομική κρίση του 2007-2008. Στις 9 Μαρτίου, και οι τρεις δείκτες της Wall Street σημείωσαν πτώση άνω των 7% και οι περισσότερες παγκόσμιες αγορές ανέφεραν σοβαρές πτώσεις.

  Την Πέμπτη 12 Μαρτίου οι μετοχές στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής σημείωσαν πτώση 9%. Η Wall Street  παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση ημερησίως από το κραχ του 1987 και ο δείκτης FTSE MIB της Borsa Italiana σημείωσε πτώση 17%. Παρά τον αγώνα ράλλι, στις 13 Μαρτίου, οι τρεις δείκτες της Wall Street σημείωσαν πτώση άνω του 12% στο άνοιγμα της συνεδρίασης στις 16 Μαρτίου. Στις 24 Μαρτίου οι παγκόσμιες αγορές έκαναν ράλλι ανόδου με την Dow Jones να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο τα τελευταία ενενήντα χρόνια.

  Φυσικό είναι ότι το χρηματιστικό κραχ είχε τεράστιες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο,λογικό ήταν να επηρεαστούν όχι μόνον τομείς αλλά και σε πολλές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου. Σε αρνητικό πρόσημο – αλλά με σαφώς βελτιωμένη τιμή σε σύγκριση με τις τιμές της Δευτέρας 20 Απριλίου – κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ με συμβόλαια Ιουνίου, όμως, η είδηση της ημέρας έρχεται από την τεράστια πτώση των τιμών του πετρελαίου μπρεντ που υποχωρεί 22,45% και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά το Δεκέμβριο του 2001 όπου υπήρχαν οι μεγάλες επιπτώσεις και η καθίζηση της παγκόσμιας αγοράς λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
  Το μπρεντ με παράδοση τον Ιούνιο έκανε νέα βουτιά σήμερα και πωλείται προς 19,87 δολάρια το βαρέλι αν και ενδοσυνεδριακά έπεσε στα 17,95 δολάρια το βαρέλι, για να διορθώσει και να κλείσει στα 19,83 δολάρια το βαρέλι.

  Η νέα πανδημία προφανώς δεν έχει επηρεάσει μόνον την καθημερινότητα μας,αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια κοινωνία και οικονομία τους τελευταίους μήνες. Το ερώτημα που γεννιέται μέσα από αυτή τη πρωτοφανή για τα δεδομένα μας κατάσταση είναι το εξής:θα καταφέρουμε να γυρίσουμε στον κόσμο όπως ήταν ή πλέον θα δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε όσο το δυνατό γρηγορότερα;