Αρχική Health Κορονοϊός και ψυχική υγεία.

Κορονοϊός και ψυχική υγεία.

120
0

Η νέα πανδημία έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Όχι μόνο έχει αλλάξει η καθημερινότητα,αλλά και όλες οι πτυχές της γνωστής μέχρι τώρα ζωής. Καλούμαστε λοιπόν, να απομονωθούμε από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο,από τις δραστηριότητες μας,ακόμη και από τις ίδιες μας τις οικογένειες. Καταστάσεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας υγεία.

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος από την φύση του είναι κοινωνικό ον και δύσκολα μπορεί να ευδοκιμήσει και να επιβιώσει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει δηλαδή την έμφυτη ανάγκη να συνυπάρχει και να συνεργάζεται με τους άλλους ανθρώπους τόσο για την εξέλιξη του όσο και για την επιβίωση του. Η κοινωνική αλληλεπίδραση καθώς και διατήρηση κοινωνικών σχέσεων είναι σημαντικά όσο σωματική όσο και για την ψυχοσυναισθηματική υγεία των ατόμων. Η απομόνωση λοιπόν δεν είναι κάτι φυσικό για εμάς,γεγονός που επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.

Ψυχική υγεία

Η ψυχική μας υγεία περιλαμβάνει τη συναισθηματική,ψυχολογική και κοινωνική ευεξία. Επηρεάζει το πως σκεφτόμαστε,αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Μας βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση του άγχους,στην επικοινωνία με τους άλλους καθώς και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η ψυχική υγεία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας,από των πρώιμη παιδική ηλικία έως και τα τελευταία χρόνια της ζωής μας. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία,όπως είναι:

 • Βιολογικοί παράγοντες,όπως γονίδια ή η χημεία του εγκεφάλου.
 • Βιώματα ζωής,όπως τραύματα ή κακοποίηση.
 • Οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι αρκετά συχνά ανάμεσά μας αλλά είναι πολύ εύκολο να χορηγηθεί βοήθεια. Τα άτομα μα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να γίνουν καλύτερα,ακόμη και να θεραπευτούν πλήρως.

Πρώιμα σημάδια ψυχικής διαταραχής

Ο καλύτερος τρόπος για διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρωταρχικά σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος της ψυχικής μας ευεξίας. Τα σημάδια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Να τρώτε ή να κοιμάστε είτε πάρα πολύ είτε πολύ λίγο
 • Να αποτραβιέστε από ανθρώπους ή δραστηριότητες
 • Να έχετε ελάχιστη ενέργεια ή καθόλου
 • Να νιώθετε ότι τίποτα δεν έχει σημασία
 • Να πονάτε σε διάφορα σημεία του σώματος χωρίς να υπάρχει λόγος
 • Να νιώθετε αβοήθητοι
 • Να καπνίζετε,να πίνετε ή να κάνετε χρήση ουσιών παραπάνω από αυτό που συνηθίζατε
 • Να νιώθετε συχνά μπερδεμένοι,ανήσυχοι ή φοβισμένοι
 • Να φωνάζετε και να τσακώνεστε είτε με μέλη της οικογένειας είτε με φίλους
 • Να βιώνετε ξαφνικές αλλαγές διάθεσης που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις σας
 • Να έχετε επίμονες σκέψεις και αναμνήσεις που δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε
 • Να ακούτε φωνές ή να πιστεύετε πράγματα τα οποία δεν είναι πραγματικά
 • Να σκέφτεστε να βλάψετε τον εαυτό σας ή άλλους

Σε κάθε περίπτωση,ακόμη και εάν ισχύουν κάποια από τα παραπάνω σενάρια,καλό θα ήταν προτού προβείτε σε κάποια βιαστική απόφαση,να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό,ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύσει την ύπαρξη κάποιας ψυχικής διαταραχής.

Κορονοϊός και ψυχικά νοσήματα

Η συνεχής ροή δυσάρεστων ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τον ιό οδηγεί στην αύξηση του άγχους και συνεπώς στην διατάραξη της ψυχικής υγείας. Για μερικούς ανθρώπους η συνεχής αναπαράσταση αυτών των ειδήσεων σημαίνει ότι αγχώνονται περισσότερο,καθώς όχι μόνον φοβούνται μην κολλήσουν τον ιό αλλά φοβούνται μήπως πεθάνουν οι ίδιοι ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Ο κορονοϊός έχει μεγάλη επίδραση στην εμφάνιση κατάθλιψης ή και χειροτέρευσης των ατόμων που ήδη έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη,επειδή δεν υπάρχει επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για να θυμούνται τα όμορφα πράγματα της ζωής και επικεντρώνονται στα αρνητικά.

Η κατάχρηση ουσιών είναι ένα πολύ συχνό καθημερινό φαινόμενο,αλλά με την νέα κατάσταση απομόνωσης όλο και περισσότερα άτομα καταφεύγουν στην κατάχρηση ουσιών όπως είναι το αλκοόλ,το κάπνισμα,τα ναρκωτικά. Τα άτομα οδηγούνται στην κατάχρηση για την αποφυγή των προβλημάτων τους,το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι τα προβλήματα και τα αρνητικά τους συναισθήματα παύουν να υπάρχουν μόνο με την χρήση ουσιών,όταν σταματήσει η χρήση ουσιών σταματάει και η ευημερία τους.

Πρέπει λοιπόν όλοι να γνωρίζουμε ότι η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική,οφείλουμε να νοιαζόμαστε και για τις δύο το ίδιο,καθώς με το να είμαστε υγιείς ψυχικά όχι μόνο νιώθουμε καλύτερα με τους εαυτούς μας,αλλά είμαστε επίσης πιο αποδοτικοί,πιο χαρούμενοι και έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους γύρω μας.

πηγές:https://www.psycom.net/coronavirus-mental-health