Η νέα πραγματικότητα.

  79
  0

  Αυτό που όλοι μας περιμέναμε να γίνει,τελικά έγινε. Η καραντίνα,το 13033 και το “καθεστώς”μένουμε σπίτι έφτασαν στο τέλος τους, ή μήπως όχι;

  Το μότο του “μένουμε σπίτι” αντικαταστάθηκε από το μότο “μένουμε ασφαλείς”. Μετά από 6 εβδομάδες καραντίνας,μετά από 42 μέρες μίας πρωτόγνωρης για τα μέχρι τότε δεδομένα κατάστασης,έφτασε στο τέλος της. Καταφέραμε παρά τις διαφωνίες μας, να τηρήσουμε τα όσα μας είπε η κυβέρνηση(αφού πρώτα μας απείλησε με πρόστιμα) και να βγούμε μερικώς από την κρίση του κορονοϊού.

  Ο ιός ακόμα υπάρχει και εμείς και πάλι οφείλουμε να τηρήσουμε ορισμένους κανόνες,όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας. Χωρίς μάσκα δεν θα έχουμε την δυνατότητα να εισέλθουμε στα μαγαζιά που θα ανοίξουν,καθώς επίσης ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι και πάλι θα πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας,να φοράμε γάντια και να έχουμε αντισηπτικό για το κάθε παν ενδεχόμενο. Η νοοτροπία που προσπαθεί η κυβέρνηση να μας περάσει είναι ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό έτσι ώστε να προσέχουμε παραπάνω τώρα που έγινε άρση των μέτρων εγκλεισμού,για αυτόν ακριβώς τον λόγο οφείλουμε να φοράμε μάσκες πλέον.

  Από την Δευτέρα 04/05 θα λειτουργούν πλέον τα παρακάτω καταστήματα:

  • Βιβλιοπωλεία
  • Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού
  • Καταστήματα εφημερίδων και γραφικής ύλης
  • Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
  • Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ)
  • Καταστήματα ανθέων
  • Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής
  • Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
  • Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων

  Το ότι θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν όπως ακριβώς λειτουργούσαν στο παρελθόν,ουσιαστικά θα υπάρχουν νέοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται όχι μόνον από τις επιχειρήσεις αλλά και από τους ίδιους του πελάτες.
  Στα γραφεία, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.
  Σε σχολεία, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά εφτά τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο
  Σε χώρους λατρείας, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.
  Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων η απόσταση ορίζεται στο ενάμισι μέτρο και θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός πελάτη ανά 15 τ.μ.
  Σε λοιπούς ανοιχτούς χώρους, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η απόσταση ορίζεται ενάμισι μέτρο μεταξύ των ατόμων, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερα άτομα ανά 20 τ.μ.
  Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

  Για τη διευκόλυνση του κοινού να τηρήσει τα μέτρα ασφαλούς απόστασης,αποφασίστηκε η αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονική απόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, στο τραμ στα 8 λεπτά, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000.

  Ξεκινάει πλέον η “δεύτερη” φάση του κορονοϊού,κατά την οποία ναι μεν δεν είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια μας,αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε διαρκώς μάσκα και να προσέχουμε πολύ παραπάνω τους γύρω μας. Φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί η καραντίνα να έφυγε αλλά ο ιός είναι ακόμα εδώ.